De achtergebleven hoogwerker op Utrecht Centraal hoeft niet langer door het leven als ‘het blauwe monster’. Het relikwie uit de tijd van de verbouwing van het station is vanochtend van een officiële naam voorzien: ‘Uppie’.
Bedenker is Rob Friederichs uit Beesd, die elke dag heen en weer treint naar Hilversum en dan langs de plek komt waar Uppie is gestald. Het voertuig werd tijdens de verbouwing van het station ingesloten, en in april na anderhalf jaar geadopteerd door de NS. Die riep vervolgens reizigers op een naam te bedenken. Er kwamen liefst duizend suggesties binnen, en uit deze enorme stapel inzendingen werd 'Uppie' dus gekozen. Rob Friederichs: „Normaal bedenk ik nooit wat, maar deze had ik binnen dertig seconden.”
De ‘vergeten’ hoogwerker was al een bekende verschijning geworden op Utrecht CS, maar nu hij ook officieel van een naam is voorzien, komt Uppie alleen maar nog méér tot leven. De blauwe hoogwerker is een bezig bijtje geworden op het station, waar hij door Jan en alleman wordt gebruikt. Van de glazenwassers tot de monteurs die de sprinklerinstallatie onderhouden, en van de schoonmaakploeg tot aan de buren van het gemeentelijk Stadskantoor. Ook daar moeten de ramen worden gelapt, en dan is het een stuk handiger én goedkoper een beroep te doen op Uppie.
Geluk bij een ongeluk
„Uppie is multifunctioneel”, zegt Corné Bakker, die geldt als het 'baasje' van de hoogwerker; wie hem wil gebruiken moet samen met Corné een blik in Uppies agenda werpen. „Hij wordt vaak gebruikt voor allerlei hand-en-spandiensten. Het station is nog nieuw, we lopen elke dag tegen kinderziektes aan. Eigenlijk is het een geluk bij een ongeluk dat we Uppie hebben.”
In de stationshal is een garage gebouwd voor de hoogwerker. Daarin houdt Uppie zich overdag op. Druk is hij vooral in de nachtelijke uren, als er nauwelijks reizigers zijn die hinder van hem kunnen ondervinden. Corné Bakker: „Uppie werkt toch het liefst in zijn uppie.”
https://www.ad.nl/utrecht/blauw-monster ... ~a1922637/